Miten valita ruokapöytä

Ruokapöytäsi on kotisi sydän ja sellaisen ostaminen ansaitsee täyden huomiosi. Jos siis ihmettelet miten valita ruokapöytä, niin sinun pitää miettiä sen tarkoitusta.

Tämä on paikka missä moni taika tapahtuu – mukavat ateriat perheesi kanssa, paikka tehdä töitä, seuraavan lomasi suunnittelu tai ystävien kanssa tapaaminen. Toiminnallisuus on tärkeää, kun valitset ruokapöytäsi muotoa, jotta voit olla varma mukavuudesta vuosien ajan.

Ruokapöytä voi olla suuri sijoitus. Tästä osto-oppaasta löydät lisätietoja, miten valitset ruokapöytäsi materiaalin. Jotta voit varmistaa sen sopivan tyyliisi, seuraa vihjeitämme, kuinka valita ruokapöytäsi väri.

 

Oikea koko

Koko on avainasemassa, kun mietitään miten valita oikea ruokapöytä tilaasi. Kiinnitä huomiota mitä tilallasi on tarjota, tai miten luoda tasapainoinen ruokatila. Massiivinen ruokapöytä voi tehdä tilastasi liian täyden oloisen, kun liian pieni ei ole käytännöllinen. 

Jotta voit tietää miten valita ruokapöytäsi koko, sinun pitää ymmärtää tilasi muoto ja sisustus. Muista varmistaa, että pöytä sopii ruokatilaasi, jättäen tilaa sen ympärillä liikkumiseen. Standardina voidaan pitää 100 cm jokaisen tuolin ympärillä, tämä takaa avoimen suunnittelun. Käy seuraava koko-ohje läpi pöytäsi löytämiseksi, pyöreä vai suorakaide:

  • 120 cm halkaisijaan sopii 4-henkeä.
  • 150 cm tai 180 cm halkaisija on täydellinen 6-hengelle.
  • 240 cm halkaisija tarjoaa riittävästi tilaa 8-hengelle.

Me suosittelemme, että otat aikaa visualisoidaksesi halutun pöydän tilaasi. Käytä maalarinteippiä tai jotain huonekalua täyttämään ruokaryhmäsi tila. Katso miltä sen koko tuntuu ja tee vaaditut mittaukset. Jos tilasi on rajallinen, niin kannattaa miettiä pienempää, mutta jatkettavaa pöytää. Muoto on myös tärkeässä roolissa sopivuuden takaamiseksi, joten otetaan selvää mikä ruokapöydän muoto on paras pieneen tilaan. 

 

Miten valita ruokapöydän muoto

Useimmat meistä ihmettelevät, mikä ruokapöytä on paras, pyöreä vai suorakaide? Muoto on esteettisesti tärkeä, mutta se myös määrittää saamasi mukavuuden tason. Pidä mielessäsi, että oikean pöydät pitää tarjota 55 cm – 60 cm tilaa per tuoli. Jos ruokatilaasi pitää yleensä mahtua 3-henkeä, mutta joskus tarvitset lisää tilaa, niin laita päivittäinen mukavuutesi etusijalle. 

Pyöreä tai ovaali pöytä luo intiimimmän tunnelman ja sopii täydellisesti pieniin kokoontumisiin. Se sopii myös täydellisesti pienempään tilaan, keveän ja ilmavan ruokatilan tunnelman saavuttamiseksi. Jos haluat valita toimivuuden, valitse jatkettava pöytä. 

Suorakaide tai neliö ruokapöydät ovat suosituimpia, hyvästä syystä. Ne toimivat parhaiten suurissa huoneissa, ne tarjoavat enemmän tilaa ja niistä tulee helposti huoneen keskipiste. Rohkeat linjat toimivat hyvin, kun haluat saavuttaa vaikuttavan ruokailutilan tyylin.   

 

Ruokapöydät ja tuolit

Kun valitset ruokapöytääsi ja tuolejasi, niin sinulla on kaksi vaihtoehtoa:

  • Osta ruokailuryhmä – yhteensopivat tuolit pöydällesi, sopivassa tyylissä sekä koossa. Tämä takaa täydellisen tasapainon ja oikeat istumapaikat.
  • Päästä luovuutesi irti: sekoita ja sovita yhteen! Erityylisten tuolien sovittaminen pöytääsi tuo ainutlaatuisen tyylin. 

Jotta voidaan ratkaista sekaannus siitä, mitkä tuolit sopivat yhteen ruokapöytäni kanssa, aloita sallimalla vähintään 30 cm pöytälevysi ja tuolisi istuimen välillä. Tällä tavalla tuolin käsinojat sopivat pöydän alle, kun ne eivät ole käytössä. Pidä myös mielessäsi, että jokainen henkilö tarvitsee vähintään 60 cm ruokatilaa. Kun mietitään, kuinka tuolisi sopivat yhteen ruokapöytäsi kanssa, käytä tätä mittaustapaa oikean vastauksen saamiseksi. 

Me suosittelemme penkkien käyttöä suorakaiteen muotoisten pöytien kanssa, mutta myös ovaalin muotoisten kanssa. Ne tekevät huoneesta tilavamman tuntuisen ja niissä on enemmän istumistilaa. Ruokapenkit ovat todella suosittuja nykyään ja ne sopivat useaan tyyliin – modernista perinteiseen, minimalistisesta boheemiseen.  

 

Yksityiskohdat, jotka tulee pitää mielessä

Kun tavoitteena on tehdä viisas sijoitus ajattomaan ruokapöytään, niin sinun tulee pitää useita asioita mielessäsi. Jatkettava ruokapöytä on aina loistava valinta, jos sinulla on rajallinen tila. Tämä pätee sekä pyöreisiin että suorakaide pöytiin ja ne tarjoavat upean ratkaisun satunnallisiin tapaamisiin. Kiinnitä kuitenkin huomiota pöytälevyn paksuuteen – noin 2,5 cm – kun valitset tuolejasi. 

Kiinnitä huomiota uuden pöytäsi materiaaliin. Valitse kestävä materiaali, kuten puu tai kierrätetty puu. Marmori tai keinomarmori on upea vaihtoehto naarmuuntumattomaan ruokapöytään. Lasipöydät ovat suosikkejamme, jos haluat lisätä luonnollista valoa pimeämpään huoneeseen. Älä ujostele metallin kokeilussa – metallin ja puun sekoitus tai pelkkä metalli, voi tarjota luovan alustan ruokailutilaasi. 

Pöydän tuki vaikuttaa myös huoneesi mukavuuteen, kun olet istumassa. Jalusta toimii parhaiten pyöreälle tai neliö pöydälle, tämä luo enemmän jalkatilaa. Valitse ohuemmat jalat keskikokoiselle suorakaide pöydällesi, mutta valitse monijalkainen vaihtoehto vain, kun tilaasi sopii suurempi pöytä. 

Vaikka täydellisen ruokapöydän löytäminen vie hieman aikaa, muista seurata ohjeitamme, miten valita ruokapöytä, joka sopii täydellisesti elämäntyyliisi.