Kolme tärkeintä syytä aloittaa puutarhavalaistuksesi suunnittelu nyt

Puutarha · 10. Lokakuu 2022

Oikea puutarhavalaistus on todellinen käänteen tekijä. Sen lisäksi, että voit viettää koko kesän istumalla öisin ulkona, puutarhasi on myös hieman vähemmän pimeä syksyllä ja talvella. Kun valaiset puutarhasi, saavutat kolme päätavoitetta: luot kodikkaan ilmapiirin, nautit puutarhasi käyttömukavuudesta milloin haluat ja yliviivaat turvallisuuden listaltasi.

Ulkovalaistuksen suunnittelun tulisi alkaa tarpeisiisi sopivien valaisimien valinnasta. Myös niiden sijoituspaikalla on merkitystä. Meillä on runsaasti etu- ja takapihan valaistusideoita, jotka voivat auttaa sinua päätöksen teossa.

 

Outdoor seating with string lights for ambience

ladecodecairo (Instagram)

 

Modern balcony with string lights and a lantern

ariadnamc84 (Instagram)1. Aseta tunnelma


Voit nauttia puutarhastasi loputtomasti auringonlaskun jälkeenkin. Tarvitset vain asianmukaisen talon ulkovalaistuksen ja parhaat luovat kykysi. Jos esimerkiksi haluat syödä ulkona, voit käyttää puutarhavalaistusta, joka tarjoaa tarpeeksi valoa mukavaan ruokailuun, kun se samalla korostaa ulkokalustesarjaasi. Yksi vaihtoehto on käyttää pöydällä olevia luovia keskipisteitä, kuten lyhtyjä, kynttilöitä ja muita ihania valaistustarvikkeita, tai haluat ehkä ripustaa valoja ruokapöydän päälle asettaaksesi sen valokeilaan.


2. Tee siitä käytännöllinen


Puutarhavalaistus on aivan yhtä tärkeä kuin sisävalaistus. Sen lisäksi, että voit asettaa tunnelman haluamallasi tavalla, oikeat ulkovalot auttavat sinua saamaan kaiken irti takapihastasi. Varmista asianmukainen polkuvalaistus, kun tulet kotiin yöllä tai jatkat lukemista aurinkovuoteellasi, jopa hämärän tultua. Lisäksi voit käyttää puutarhavalaistusta kiinnittääksesi huomiota suosikki ulko-ominaisuuksiisi, kuten kuistiisi, koristekappaleisiin tai vaikka pihalammikkoosi.


3. Pysy turvassa


Etu- ja takapihan valaistuksen on oltava hyvä monestakin syystä. Voit turvata kotisi murtautumiselta, lisäksi voit helposti navigoida polkujasi yöaikaan. Jos asut alueella, jossa on villejä eläimiä, puutarhavalaistus vähentää myös mahdollisuutta karvaisten, kutsumattomien vierailijoiden tunkeiluun.

Harkitse esimerkiksi tunnistimella varustettua seinävalaisinta, jonka voit ripustaa sisäänkäynnin tai takaoven lähelle. Se syttyy tunnistettua liikettä tietyllä alueella ja sammuu automaattisesti uudelleen määrätyn ajan kuluttua. Voit myös valita mallin hämärätunnistimella. Tämä valaisin syttyy pimeän tullessa ja sammuu uudelleen, kun aurinko alkaa nousta.


 

Terrace with lights in the ceiling and on the floor

krusia_domatorka (Instagram)


Puutarhavalaistussuositukset


Mietitkö millainen valo sopii parhaiten ulkotilaan? Tietoisen valinnan tekemiseksi on otettava huomioon useita tekijöitä. Jos asut kostealla alueella, varmista ensin, että saat roiskevesitiiviin ulkovalon. Toiseksi, voit valita erilaisista materiaaleista. Se voi olla ruostumaton teräs, on kuitenkin olemassa muitakin ihania lamppuja, jotka on valmistettu metallista tai alumiinista.

Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä, voit valita joko sähkö-, akku- tai aurinkovoimaa käyttävän valaistuksen. Jälkimmäinen ryhmä on saamassa suosiota, koska sillä ei ole asennusvaatimuksia. Koska ne on yleensä asetettu maahan, voit helposti siirtää niitä, jos haluat enemmän valoa jonnekin muualle.


 


Rooftop lounge with string lights

Rooftop lounge with string lights

huisjevankay (Instagram)

Erityyppiset Ulkovalaisimet:


   Puutarhapilarivalot ovat suosittu valinta ulkotilojen valaistukseen. Näitä tolppavaloja on saatavilla neljän tai kuuden sarjoissa, ne voidaan ostaa myös erikseen. Niissä voi olla yksi tai useampia lyhtyjä riippuen siitä, kuinka paljon valoa tarvitset, ja ne voivat olla myös erikorkuisia (100 cm – 230 cm).

   Nurmikkovalot auttavat korostamaan vihreän pihasi luonnollista kauneutta. Maavalot toimivat yleensä aurinkovoimalla, ovat vedenpitäviä ja kytkeytyvät automaattisesti päälle iltahämärässä ja sammuvat päivän aikana. Voit myös valita pienet soihdut tai jopa verkkoaidat aurinkovoimavaloilla, saadaksesi enemmän maalaistalon inspiroimaa ilmettä.

   Ulkotilan valonauhat ovat yksinkertaisesti viehättäviä. Ne antavat sinulle vapauden ripustaa ne haluamaasi paikaan: pieniin puihisi, terassikaiteellesi tai katollesi. Jotkut niistä toimivat akuilla, toiset aurinkovoimalla, niitä on saatavilla myös monessa suloisessa muodossa.

   Aurinkovoimavalaisimet ovat suositeltavia, jos etsit energiatehokasta puutarhan valolähdettä. Valaisimet ladataan päivällä, jotta ne voivat valaista kauniisti yöllä. Joissakin valaisimissa on myös ylimääräisiä akkuja. Tämän etuna on niiden syttyminen aina, jopa puolipilvisinä päivinä.

 

Terrace with lights hanging above seating area

interiordesigndropout (Instagram)


Ulkovalaistuksen kyllä ja ei lista


Mitä tehdä:

 • Suosittelemme käyttämään LED-valaistusta. Ne ovat paljon kestävämpiä, ympäristöystävällisempiä ja turvallisempia, koska ne tuottavat vähemmän lämpöä.

 • Kodikkaan tunnelman luomiseksi, valitse lämpimän sävyiset LED-valot.

 • Suosittelemme, että valitset vedenpitäväksi käsitellyn tukevan materiaalin, jos haluat nauttia puutarhavaloistasi pitkään.

 • Kun päätät materiaalia ja väriä, varmista sen sopivan puutarhasi maisemaan. Valkoiset kalusteet erottuvat tummemmassa asetelmassa, mustat sopivat paremmin teollistyyliseen sisustukseen, kun taas metallisävyt sopivat täydellisesti lähes täysin vihreään puutarhaan.

 


Backyard seating area with lots of light sources

Bohemian patio with hanging lights and curtains

meidenpaleis (Instagram) & dom_na_kaszubach (Instagram)


Backyard terrace with decorative lights on the awning

Backyard pool area with fence and wall light fixtures

styled_by_ja (Instagram) & interior_by_nina (Instagram)Vältettävät asiat:

 • Muista haudata kaikki johdot, kun käytät sähköpuutarhavaloja niiden suojaamiseksi ja onnettomuuksien ehkäisemiseksi. Lisäksi suosittelemme ammattisähköasentajan palkkaamista asennuksen suorittamiseksi.

 • Varo menemästä liian pitkälle puutarhavalojesi määrän kanssa. Haluamasi tunnelman ja toimivuuden saamiseksi, asenna vähemmän valaisimia tehokkaimpiin paikkoihin.

 • Valaise puutarhasi, mutta älä osoita valoja suoraan kotiasi kohti. Käytä luovuuttasi, jotta voit sijoittaa valaisimet strategisesti tuomaan pehmeitä varjoja ja luodaksesi kodikkaan ilmapiirin.

 

Terrace with a barbeque and string lights

havendeerns (Instagram)